Διακοπή Καπνίσματος μέσω Βελονισμού

Ο βελονισμός βοηθά με φυσικό τρόπο στην απεξάρτηση του ατόμου από τη νικοτίνη στην μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο και στα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης χωρίς να βασίζεται στη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

H νικοτίνη εμποδίζει την παραγωγή των ενδορφινών και νευρομεταβιβαστών όπως τη σεροτονίνη, τη νορεπινεφρίνη και τη ντοπαμίνη, ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την “ηρεμία” μας. Ο οργανισμός μας αναγνωρίζει τη νικοτίνη σαν υποκατάστατο των συγκεκριμένων ουσιών και έτσι μπλοκάρει τη φυσική έκκριση του.

Η ευεργετική δράση του βελονισμού (ωτοβελονισμού) στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος οφείλεται στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων δομών του εγκεφάλου, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγή και την έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης, των “oρμονών της ευχαρίστησης”. Ο εγκέφαλος των καπνιστών έχει μάθει να διατηρεί τα επίπεδα των ορμονών αυτών σταθερά μέσω του καπνίσματος. Σε κάθε διακοπή, τα επίπεδα πέφτουν κατακόρυφα μέχρι ο οργανισμός να τα επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που διαφέρει σε κάθε ασθενή. Η απότομη αυτή πτώση δικαιολογεί πολλά από τα συμπτώματα της εξάρτησης, όπως είναι νευρικότητα, άγχος, μόνιμη κούραση, ανησυχία η έλλειψη προσοχής κτλ. Βέβαια υπάρχει και η ψυχολογική εξάρτηση, η συνήθεια δηλαδή του καπνίσματος.

Βελονισμός και Κάπνισμα

Ο βελονισμός βοηθάει στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος με διάφορους τρόπους. Σταματάει τη νευρικότητα, μειώνει την επιθυμία για φαγητό, μειώνει το άγχος και την ανησυχία, μειώνει την έλλειψη συγκέντρωσης, αυξάνει τη χαλάρωση και επιταχύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Πολλοί ασθενείς μάλιστα αναφέρουν ότι μετά από τις συνεδρίες βελονισμού κάθε προσπάθεια να καπνίσουν τους προκαλεί απέχθεια και τα τσιγάρα έχουν άσχημη γεύση και οσμή.

Μέσω του βελονισμού εξισορροπούνται γρήγορα τα επίπεδα των ορμονών αυτών μειώνοντας αισθητά τα συμπτώματα της σωματικής εξάρτησης. Παράλληλα με τον ερεθισμό συγκεκριμένων σημείων, βελτιώνεται αισθητά η όσφρηση και η γεύση, προκαλώντας αποτροπή στη μυρωδιά και τη γεύση των τσιγάρων.

Το κάπνισμα είναι ένας δυνατός και πολύπλοκος εθισμός. Η διακοπή του δεν είναι εύκολη και θα χρειαστείτε κάθε πιθανή βοήθεια για να πετύχετε. Ο βελονισμός αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για να αντιμετωπίσετε τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που συνοδεύουν κάθε προσπάθειά διακοπής. Δεν έχει παρενέργειες ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει και άλλους τομείς της καθημερινότητάς, όπως τον ύπνο και τη διάθεση.

Έτσι βελτιώνουμε την ευεξία του ατόμου βοηθώντας αποτελεσματικά να καταπολεμηθούν οι παρενέργειες του συνδρόμου στέρησης από τη διακοπή του καπνίσματος όπως η νευρικότητα, η οξυθυμία και η υπερβολική όρεξη.

Σχολιάστε