Βελονισμός και Οσφυαλγία – Ισχιαλγία

Με τον όρο οσφυαλγία αναφερόμαστε στην εμφάνιση πόνου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μέση) που πολλές φορές συνοδεύεται και από πόνο στο πόδι ( κατά μήκος της πορείας του ισχιακού νεύρου) – ισχιαλγία. Επιπλέον ανευρίσκεται σπασμός των μυών παρασπονδυλικά, περιορισμός των κινήσεων ή ακόμη και μεταβολή της αισθητικότητας και της μυϊκής ισχύος. Αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα υγείας και φαίνεται πως εμφανίζεται στο 80% των ανθρώπων σε κάποια περίοδο της ζωή τους.

Τα κυριότερα αίτια οσφυαλγίας είναι:

  1. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
  2. Εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα
  3. Τραυματικά αίτια
  4. Ψυχοσωματικές διαταραχές
  5. Μεταβολικά αίτια (οστεοπόρωση…)
  6. Φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα…)
  7. Νεοπλασίες
  8. Συγγενείς ανωμαλίες

Ανάλογα με τη διάρκεια των συμπτωμάτων η οσφυαλγία χαρακτηρίζεται ως:

  • Οξεία (Acute Low Back Pain, διάρκεια λιγότερο από 4 εβδομάδες)
  • Υπoξεία (Subacute, διάρκεια 4-12 εβδομάδες)
  • Χρόνια (Chronic, διάρκεια πάνω από 12 εβδομάδες)

Θεραπεία Οσφυαλγίας & Ισχιαλγίας

Η οσφυαλγία αντιμετωπίζεται σήμερα με τους παρακάτω τρόπους:

Συντηρητικά

Με ανάπαυση, φυσιοθεραπεία (όχι στην οξεία φάση) και φαρμακευτική αγωγή όπως αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά, κορτικοστεροειδή, ηρεμιστικά, βιταμίνες κ.α.

Βελονισμός

Για την ανακούφιση από τον πόνο, την αντιφλεγμονώδη δράση, την μυοχάλαση ή ακόμη και την ελάττωση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής.

Η είσοδος της βελόνας στους ιστούς σε κατάλληλα σημεία, ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις που είναι υπεύθυνες για τον πόνο με συνέπεια την παραγωγή νευρικών ώσεων. Αυτές προχωρούν κατά μήκος των νεύρων και μέσω του νωτιαίου μυελού φτάνουν στον εγκέφαλο.
Το αποτέλεσμα είναι μια γενικευμένη αντίδραση του οργανισμού, που αυξάνει την έκκριση φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH) από την υπόφυση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την έκκριση στεροειδών (κορτιζόνης) από τα επινεφρίδια – ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης προκαλεί την απελευθέρωση ενδογενών οποιοειδών (β- ενδορφίνη…), ουσιών που προκαλούν ηρεμία, ευεξία και χαλάρωση στον ασθενή και έχουν ισχυρή αναλγητική δράση γεγονός που μας επιτρέπει να ελαττώσουμε ή και να διακόψουμε σταδιακά την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει (αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά και ηρεμιστικά…).

Πολλές φορές για να ενισχύσουμε τη δράση του βελονισμού χρησιμοποιούμε και τον ηλεκτροβελονισμό, για να διεγείρουμε ακόμη περισσότερο τα σημεία όπου έχουμε τοποθετήσει τις βελόνες ή και τον ωτοβελονισμό.

Επεμβατικές Τεχνικές

Όπως επισκληρίδιος οσφυϊκή έγχυση, διήθηση των σημείων πυροδότησης – trigger points, διέγερση του νωτιαίου μυελού κ.α…

Χειρουργική θεραπεία

Η οποία έχει απόλυτη ένδειξη στο σύνδρομο ιππουρίδας ή όταν ο πόνος παρά τη θεραπεία εμφανίζει προοδευτική επιδείνωση, ιδίως αν συνοδεύεται από νευρολογικά ελλείμματα.

Σχολιάστε