Ωτοβελονισμός

Ο ωτοβελονισμός αποτελεί θεραπευτική μέθοδο που χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού για τη διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών που αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό.

Ο ωτοβελονισμός βασίζεται στη χαρτογράφηση σημείων του αυτιού. Θεωρείται ότι το πτερύγιο του αυτιού αποτελεί ένα μικροσύστημα όπου όλες οι δομές και οι λειτουργίες του οργανισμού αντιπροσωπεύονται σε συγκεκριμένα σημεία. Το ανθρώπινο αυτί διαθέτει πολύ πλούσια νεύρωση με πλήθος νευρικών απολήξεων και υποδοχέων και πολλαπλές νευρικές συνδέσεις με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Παθήσεις και διαταραχές όλων των οργάνων προκαλούν μεταβολές στο ηλεκτρικό δυναμικό σε συγκεκριμένα σημεία  του δέρματος του αυτιού. Ο ωτοβελονισμός ενεργοποιεί  νευρικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς (νευροδιαβιβαστές, ενδορφίνες, ορμόνες). Χρησιμοποιούνται διάφοροι τρόποι ερεθισμού των αντανακλαστικών σημείων του αυτιού όπως η μάλαξη, ο ηλεκτροβελονισμός, η τοποθέτηση βελονών,η εφαρμογή ειδικών σφαιριδίων, οι ημιμόνιμες βελόνες κ.ά. Η τοποθέτηση βελόνων γίνεται όπως ακριβώς στο σωματοβελονισμό και παραμένουν στο αυτί 20 ως 30 λεπτά.

Σχολιάστε