Βελονισμός και Αυχενικό Σύνδρομο

Με τον όρο αυχενικό σύνδρομο, αναφερόμαστε σε ένα σύνολο συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένα όπως τον πόνο. Αυτός αντανακλάται πολλές φορές στη ράχη, στον ώμο ή και σε ολόκληρο το χέρι, με δυσκαμψία, νευραλγία, κεφαλαλγία, ζάλη κ.α. Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου είναι οι εξής:

  • Ο σύγχρονος τρόπος ζωής
  • Η κακή στάση του σώματος
  • Το άγχος / stress
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Θλάσεις
  • Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Η σπονδυλοαρθροπάθεια
  • Η ινομυαλγία κ.α.

Συμπτώματα Αυχενικού Συνδρόμου

Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι ποικίλα:

  • Πόνος στον αυχένα που επιδεινώνεται με την κίνηση
  • Πόνος στην ανώτερη περιοχή της ράχης ή του ώμου
  • Αυχενική δυσκαμψία
  • Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα
  • Κεφαλαλγία / ημικρανία
  • Ζάλη ή ίλιγγος
  • Κακή ισορροπία

Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από το αίτιο, καθώς και από τυχόν νευρολογικά σημεία. Η λήψη συντηρητικών μέτρων, όπως ξεκούραση, χρήση νάρθηκα και φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά…) δεν προσφέρουν πολλές φορές σημαντική ανακούφιση. Ορισμένα φάρμακα εξάλλου έχουν αρκετές παρενέργειες (υπέρταση, γαστρορραγία, νεφρική βλάβη…) οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συστήνονται επίσης φυσικοθεραπείες, που όμως δεν ενδείκνυνται στην οξεία φάση. Άλλες φορές πάλι προτείνεται ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής, στρατηγικές βελτίωσης της στάσης του σώματος και διαχείρισης του στρες. Όταν η πίεση στο νεύρο επιμένει παρά την αγωγή ή εμφανίζεται εικόνα παράλυσης του άνω άκρου, τότε η αντιμετώπιση είναι χειρουργική (αποσυμπίεση του νεύρου).

Αυχενικό & Ιατρικός Βελονισμός

Ο ιατρικός βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος, ανώδυνη, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες που προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο που προέρχεται από τον αυχένα ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Εφαρμόζεται μόνος ή σε συνδυασμό με την κλασσική ιατρική στην αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα χρόνιο πρόβλημα, όταν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα. Για το λόγο αυτό η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική ώστε να αποβλέπει στην αντιμετώπιση όλων των παραμέτρων που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως και το NIH (National Institutes of Health) της Αμερικής δημοσίευσαν το 1990 κατάλογο ενδείξεων Ιατρικού Βελονισμού, τον οποίο υιοθέτησε η IASP (International Association for the Study of Pain) και στον οποίο κατέταξε το σύνδρομο ανάμεσα σε 40 παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με το βελονισμό.

Η δράση του βελονισμού είναι πολυεπίπεδη. Ο βελονισμός βοηθά στην αναστολή της διαβίβασης του ερεθίσματος του πόνου μέσω του νωτιαίου μυελού στον εγκέφαλο ενώ είναι υπεύθυνος και για την ενεργοποίηση του ενδογενούς συστήματος αναλγησίας στον υποθάλαμο. Βοηθά στην απενεργοποίηση των μυοπεριτονιακών σημείων ευαισθησίας (trigger points), μειώνει το μυϊκό σπασμό και ελαττώνει τον πόνο με αποτέλεσμα τη χαλάρωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Η χρήση του ηλεκτροβελονισμού ενισχύσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα με την απελευθέρωση ενδορφινών που δρουν τόσο τοπικά στο σημείο του πόνου όσο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ουσίες αυτές εκτός της αναλγητικής τους δράσης έχουν και αγχολυτική, ελαττώνουν την ένταση και επιφέρουν ψυχική ηρεμία. Η χρήση επιπρόσθετα του ωτοβελονισμού, της ΜΟΧΑ Therapy ή της ηλεκτρομαγνητικής λάμπας προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο.

Η συχνότητα και ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα και τη χρονιότητα του προβλήματος. Ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και από την πρώτη συνεδρία. Ο ιατρικός βελονισμός μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά και με φυσικό τρόπο στην ανακούφιση και την αποκατάσταση των ασθενών με αυχενικό σύνδρομο. Οδηγεί σε ελάττωση ή και διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής ενώ ταυτόχρονα του χαρίζει ευεξία και βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Σχολιάστε